Loengupäevik 1: matemaatikast meid ümbritsevates tehnoloogiates

math

29.ndal septembril käis meil külas Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituudi rakendusmatemaatika professor Andi Kivinukk, kes viis läbi loengu teemal „Matemaatikast meid ümbritsevas keskkonnas“.

Loengu alguses arutles lektor teemal mis on matemaatika ja miks see tähtis on, kas matemaatika on keel või teadus, mis on matemaatika definitsioon, kus me kasutame matemaatikat oma igapäevaelus.

Väga põnev oli informatsioon triipkoodi tekkimise loost, turunduseks, tootmieks ja muidu äris vajaliku pakkumus- ja nõudluskõverate arvutuste pealt matemaatika abil ennustamise võimalustest ja MP3 tehnoloogia ja matemaatika vahelistet seostest

Samuti oli põnev kuulata matemaatika kasutamisest autotööstuses (Computer Aided  Design System), mis on autokere kujutis 3D printeril ehk algoritmide abil masina võrestike tekitadamine.

Matemaatikute abiga loodi ka GPS (Global  Positioning System) ,mis on seotud satelliitidega. GPS süsteemi ksutamiseks on vähemalt neljal satelliidil teada meie asukohta, et määrata kolm koordinaati.

Kasutatud kirjandus:

  1. Loenguslaidid: https://dti6001.wordpress.com/2017/09/28/loenguslaidid-matemaatikast-meid-umbritsevates-tehnoloogiates/
  2. Foto: https://science.rpi.edu/mathematical-sciences/programs/graduate/phd

 

 

Leave a comment